Minkälaista kunnossapitoa ja huoltoa aurinkoenergiajärjestelmät tarvitsevat?

Lue aurinkoenergiajärjestelmien kunnossapidosta.

Aurinkoenergiajärjestelmät eivät juurikaan vaadi huoltoa ja se tekee niistä helppohoitoisia. Tarvittavat huoltotyöt voi turvallisuussyistä teettää ammattilaisilla, mutta ne voi tarvittaessa tehdä myös erityistä varovaisuutta noudattaen itse. Jos aurinkopaneelit on asennettu tarpeeksi kaltevalle katolle, sade yleensä poistaa lähes kokonaan niiden puhdistamisen tarpeen. Kuitenkin puista varisevat lehdet, risut ja muut paneelien suunniteltua toimintaa estävät roskat on hyvä poistaa, jotta aurinkopaneeleista saadaan suunniteltu hyöty. Ympäristöstä kulkeutuva siitepöly, noki, pieneliöt, lintujen ulosteet ja levä voivat kertyessään heikentää aurinkopaneelien tehoa. Mikäli paneelit edellyttävät pesua, on siihen syytä käyttää lämmintä haaleaa vettä ja tarvittaessa pehmeää sientä. Pesu on syytä ajoittaa esimerkiksi aikaiseen aamuun, sillä silloin paneelit ovat viileitä. Paneeleiden pesu painepesurilla tai vahvoilla pesuaineilla on ehdottomasti kielletty.  

Roskien lisäksi toimintaa estää myös paneelien päälle satava lumi. Katolle asennetuilta paneeleilta kertynyttä lunta ei kannata poistaa itse, sillä olemassa on vaurioitumisen riski, eikä lumen poistamisesta saatava hyöty ole merkittävää talviajan vähäisen auringonpaisteen vuoksi. Auringonpaisteen lisääntyessä lumi sulaa tai valuu itsestään pois.  Aurinkopaneelien kiinnityksen kunto sekä vesien pois johtaminen on hyvä tarkastaa säännöllisesti. Huoltotöissä on tärkeää varoa vahingoittamasta paneelien lasipintaa. Paneelien päällä ei myöskään saa kävellä, sillä ne saattavat murtua.  

On todennäköistä, että paneelien noin 30 vuoden käyttöiän aikana invertteri joudutaan vaihtamaan sen odotettavissa olevan käyttöiän ollessa noin 15–20 vuotta. Vaihtotyö kuuluu sähköurakoitsijalle. Sähköosat, jotka ovat sään armoilla, on hyvä tarkastaa vuosittain silmämääräisesti. Sähköurakoitsijaan on hyvä ottaa yhteyttä, mikäli osissa näkyy selviä vikoja, muodon tai värin muutoksia, kulumia tai muuta huolestuttavaa. Muuten invertteriä ei tarvitse huoltaa.