Miten voin varmistua siitä, mihin tuottamani sähkö ohjautuu?

Lue, miten varmistat tuottamasi sähkön tehokkaan hyödyntämisen.

Aurinkopaneelijärjestelmän invertteri muuttaa paneelien tuottaman tasasähkön vaihtosähköksi ja syöttää kaiken tuotetun tehon kiinteistön sähkökeskukseen. Aurinkoisella ilmalla aurinkopaneelijärjestelmä saattaa tuottaa enemmän tehoa kuin kiinteistössä käytetään. Silloin ylimääräinen teho myydään sähköverkkoon automaattisesti. Mikäli tuotettu aurinkosähkö ei riitä kattamaan kulutusta, tulee puuttuva teho verkosta ostettuna.

Jotta ylijäämäsähköä voidaan myydä verkkoon, tarvitaan myyntisopimus energiaverkkoyhtiön kanssa sekä mittari myyntiä varten. Myyntisopimus on tehtävä ennen voimalan käyttöönottoa eli voimalaa ei voida ottaa käyttöön ilman sähkön myyntisopimusta. Kun mittaustiedot yhdistetään tuntikohtaisesti invertterin tuotantotietoihin, voidaan laskea kiinteistön sähkönkulutus ja miten tuotettu sähkö jakaantuu itse käytettyyn ja myyntiin menneeseen sähköön. Samalla pystytään selvittämään myös, miten kulutettu sähkö jakaantuu itse tuotettuun ja ostettuun sähköön.

Omalla toiminnalla pystyy siis vaikuttamaan siihen, ohjautuuko tuotettu sähkö omaan käyttöön vai meneekö se myyntiin. Esimerkiksi kodinkoneiden tai sähköauton latauksen voi ajoittaa ajastimilla tai muuten aurinkoiseen aikaan, jolloin tuotettu sähkö käytetään itse.